Identitet (spoiler S1 + S2)

Diskussioner som inte rör specifika avsnitt av Dollhouse hör hemma här.

Identitet (spoiler S1 + S2)

Inläggav malavel » ons dec 23, 2015 16:56

Dollhouse verkar inte ge något entydigt svar på frågan om vad som är en identitet/medvetande/person. Om person H0s minnen och personlighet skrivs in H1s hjärna är då H1 samma medvetande som H0? H1 skulle säkert uppleva det som att han är samma medvetande som H0. Men H0 skulle säkert invända att han är H0 och två olika hjärnor kan ju inte vara samma medvetande.

I många filmer löser man det här problemet genom att överflyttningsprocessen automatiskt dödar H0. Då känns det inte lika konstigt att tänka på H1 och H0 som samma medvetande. I Dollhouse har dock Rossums ledare kopierat sig till flera kroppar. Vad är fördelen med det om kopiorna är helt nya medvetanden? Om H0 dör så har han ingen glädje av att H1 finns (inte mer än glädjen att lämna efter sig egna barn)?

Vi har även han som älskade att äta i Epitaph 2. Han verkade skriva över sig själv i en ny kropp när hans nuvarande blev för fet. Men han dör ju inte automatiskt vid den processen. Så hur hade han mage att döda sig själv efter överskrivningen?

Om man drar det här ett steg till så kan man ju fundera på om ens medvetande M1 är samma som det var några sekunder tidigare (M0). Här 'dör' ju M0 automatiskt så vi kan inte fråga M0 vad han tycker om saken. Och M1 är för de allra flesta helt övertygad om att han är samma medvetande som M0. Men hur kan vi vara säkra på det? Och vad betyder det att vara samma medvetande?
OK, technically, never. Touché. But I'm like Vader in the last 5 minutes of Jedi with redemptive powers minus a redemptive struggle of epic redemption which chronicles... These ropes itch.
Användarvisningsbild
malavel
Big Bad
 
Inlägg: 2063
Blev medlem: 15 feb 2004
Ort: Stockholm

Återgå till Allmänt om DollhouseVilka är online

Användare som besöker denna avdelning: Inga registrerade användare